fredag 5. februar 2010

Classics 6# Spacemen 3 - Playing With Fire (Taang! 2009)

“Jesus dies for somebody’s sins, Lord look at the state I’m in, Look alright but I’m fucked within ,Can’t go through it all again.”
I forbindelse med at det amerikanske plateselskapet Taang! i disse dager presser Spacemen 3 på vinyl igjen, så tenkte jeg at det er på sin plass å skrive om det. Underlig nok velger de å gi ut bandets tredje plate som første i rekken. "Playing With Fire" har ikke en så stor plass som for eksempel "The Perfect Prescription", men det er for all del en fantastisk plate dette også.
De som kjenner bandets historie kan ane konturene av det som skulle skje, nemlig bandets oppløsning. De helt klart beste låtene er de som Sonic Boom, eller Pete Kember står bak. Det er også han som i mine øyne var Spacemen 3.

De tukler med bevisstheten din og dropper deg ut og inn av virkeligheten og lar minimalismen føre lyttere til nye høyder. Kember selv følte at disse låtene var nedkoket av alle hans ideer om minimalisme i musikken. Det er i aller høyeste grad psykedelisk, men forholdsvis langt fra det en tradisjonelt kaller psykedelia.
Gutta fra den høyst alminnelige engelske byen Rugby (hvor Kember fortsatt holder hus) var og er fortsatt absolutt unike i sitt uttrykk. Det er repeterende riff, enkle orgel og spoken word. Unntaket er Pierce og hans mer gospelorienterte interesse, som han senere skulle raffinere med Spiritualized. For meg er mange av låtene til Spacemen 3 nærmest for salmer å regne, jeg blir ofte rimelig salig av de noe monotone lydene og av Kembers poesi. I min historiebok rangerer dette bandet som noe helt ekstraordinært. Låter som "Honey","How Does It Feel?" og ikke minst "Revolution" er fantastiske ting. Kanskje er de ennå større og bedre i dag enn på 80-tallet. Nyutgivelsen kommer i det artige 10" formatet.
Nyt, lytt og lær...
http://www.taang.com/
http://www.myspace.com/spacemen3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar